Invitație la drumeție

din inima Țîării Bârsei
29 oct.

Invitație la drumeție

Pe lânga Castelul Bran, atractia turistica de care se bucura zona este rezultatul numeroaselor posibilitati de drumetie si de practicare a sporturilor.
Imprejurimile pensiunii Mama Cozonacilor îmbie la drumetie. De pe dealurile din fata vilei, in special de pe vârful Gâlma, se deschide o panorama impresionata. Spre est se poate admira în toata splendoarea sa versantul vestic al muntilor Bucegi, iar în partea vestica abruptul Pietrei Craiului care încadreaza zona. Partea de nord ofera o priveliste de neuitat asupra Tarii Bârsei, care se desfasoara de la Magura Branului pâna la centura Oltului, în apropierea vechiului oras sasesc Feldioara.

Rasariturile si apusurile de soare din acest loc sunt unice, iar panorama nocturna a Tarii Bârsei poate fi asemanata cu un joc de artificii. Totodata din acest punct privitorul are o vedere de ansamblu asupra vetrei satului care are un pitoresc aparte.

Dupa ce strabate satul aprox. 5,5 Km, drumul se continua înspre munte înca 5 Km. Pe ambele parti ale sale se întind lunci ideale pentru pic-nic. Prima atractie la aproximativ 2,5 Km de sat este Urlatoarea de la Cheile Simonului, iar pe masura ce te apropii de capatul drumului panorama muntilor Batrâna (2184m) si Gutanu (2177m) se desfasoara în toata splendoarea ei cu abrupturi impunatoare si vai pitoresti.

Apoi drumul se ramifica spre vest peste podul ce traverseaza râul Simon este accesibil cu masina înca un Km. De aici pe jos se poate ajunge la Stâna Gutanu si poiana cu acelasi nume. Din acest punct se pot urma numeroase trasee spre Vf. Omu (2507m), Cabana Padina etc., foarte frumoase si usor accesibile.

Ramificatia dinspre est este amenajata pentru autoturisme tot aprox. un Km. Si trece pe lânga fostul observator de ursi. De la capatul sau pe jos pe un traseu extraordinar de spectaculos se poate ajunge la Vf. Omu. Poteca trece pe la Stâna Gaura (1560m), continua sa urce pe lânga Moara Dracului, traverseaza Cheile Gaura, iar pe partea dreapta a vaii pieptis se ajunge la Muntii Scara pâna la curmatura Hornurilor (2315m), de unde spre est se poate observa Cabana Omu. Pentru acest traseu estre necesara o foarte buna conditie fizica, dar temerarii care vor cuceri aceasta „cetate” de piatra vor fi rasplatiti pe masura de panorama ce li se deschide de pe aceste înaltimi.

Leave a Reply