Începând cu anul 1996, familia noastră produce, sub marca „Mama Cozonacilor”, prăjituri tradiționale, cozonaci și turtă dulce. Inițial pentru participanții la târg, iar mai târziu pentru turiștii care vizitează zona și celebrul Castel Bran. Ne-am propus să perpetuăm tradiția, încântați fiind să oferim produse locale, implicând în același timp și comunitatea, și turiștii în ateliere de cozonaci și de decorat turtă dulce.
Tradiția cozonacului și a turtei dulci nu e doar despre gust, ci despre legături între generații. Rețetele se transmit din mame în fiice, din bunici în nepoți, cu gesturi calde și povești la cuptor. Astăzi, tinerii redescoperă farmecul acestor dulciuri, păstrând vie o moștenire plină de suflet.
Turtă dulce a apărut în Europa după ce cavalerii templieri au adus mirodenii din Orient, la începutul celui de-al doilea mileniu, atunci când călugărul creștin Grigorie Macarie a condimentat pâinea cu ghimbir și scorțișoară. Regina Maria a României, fiica reginei Victoria a Angliei, a fost foarte implicată și grijulie față de comunitatea din jurul Castelului Bran. Ea a fost prezentă aproape în fiecare vară la târgul din Pantelimon, fiind îndrăgostită de excepționala turtă dulce. Tradiția locuitorilor din Bran era să participe la târg cu hainele lor cele mai valoroase. Evident, pentru a cumpăra gustoasa turtă copiilor lor.
Prin atelierele de turtă dulce și cozonaci, Mama Cozonacilor împletește bucuria descoperirii cu magia gustului autentic. Participanții învață, frământă, decorează și simt – exact cum se făcea odinioară. E mai mult decât un curs: e o călătorie în lumea rețetelor tradiționale, recreată cu suflet și voie bună.